Mindful Hardlopen in het Geestmerambacht.

Combineer de eigenschappen van mindfulness en hardlopen tot een training voor lichaam en geest bij GMA Sports


GMA Sports gaat zich in 2020 richten op sport activiteiten waarbij er niet alleen wordt gewerkt aan verbetering van de lichamelijke conditie, ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de mentale prestaties. Het leegmaken van het hoofd is voor velen een reden om te gaan hardlopen, ook wel de ‘emptiness of the mind’ genoemd: Gedachtenloos te ene voet voor de andere.


Mindful hardlopen in het Geestmerambacht – GMA Sports


Wetenschap heeft aangetoond dat ‘mindful hardlopen’ zich daadwerkelijk onderscheid van ‘gewoon’ hardlopen. Een onderzoek uit 2016 onder mensen met depressieve klachten en burn-out heeft aangetoond dat gerichte meditatie tijdens hardlopen de symptomen van depressie met 40% verminderde (Bron: Translational Psychriatry)


Mindful hardlopen gaat erom dat je geestelijk verbonden bent met je beweging en je niet laat afleiden.


Wat is mindful hardlopen precies?


Het is een containerbegrip dat voor verschillende mensen verschillende dingen betekent. Waar het op neerkomt is ‘aanwezig zijn’. Het gaat erom dat je geestelijk verbonden bent met je beweging en je niet laat afleiden. De afleiding heeft veel oorzaken: andere mensen, geluiden, technologie (de cijfertjes van je sporthorloge). Maar het kan ook uit een andere hoek komen, vanuit gedachten die je zelf voortbrengt: Hoe snel moet ik gaan? Hoe ver moet ik lopen? Waarom doe ik dit?


Mindfullness is niet hetzelfde als meditatie. Wanneer we mediteren, halen we onszelf weg uit het dagelijks leven, weg van activiteiten. Dat doen we bijvoorbeeld ook bij het ‘in gebed gaan’. Met meditatie creëren we wel een omgeving waarin we mindfulness kunnen trainen. Het gaat dan om zaken als: hoe laat je je niet afleiden, hoe raak je niet verstrikt in je gedachten, hoe word je niet afgeschrikt door gevoelens van ongemak. Als je gaat hardlopen, neem je die mentale toestand mee en pas je het tijdens de training toe.


Dus om mindful hard te lopen moet je alle afleiding en druk van buitenaf van je afzetten en de aandacht volledig richten op je lichaam. Wat kan je afleiden van je ademhaling; welke snelheid voelt het prettigst aan? Je kunt je tijdens het hardlopen ook verbinden met herinneringen uit het verleden of delen van het lichaam waaraan je geblesseerd bent geweest. Op die manier maak je de weg vrij naar een diepere verbindingen met jezelf.


Het beeld daarbij is dat je op dat moment uit het gesprek dat je hebt met de maatschappij stapt en terugkeert naar een een-op-een gesprek met je lichaam, gebaseerd op hoeveel slaap je hebt gehad, hoeveel je hebt gegeten, hoe goed die voeding was en hoe je er mentaal voor staat. Hoe meer je verbonden bent met je hardlopen, des te langer houd je het hardlopen vol. (Bron: Runnersworld)


Mindful hardlopen start Zaterdag 25 januari om 09:00 – meld je gratis en vrijblijvend aan voor een proefles.

PROEFLES

Start 25 januari met mindful hardlopen bij GMA Sports!